Правильне харчування допомагає людині зберігати працездатність, уникати різних захворювань, підтримувати вагу в нормі. Щоб організм отримував усі необхідні поживні речовини і повністю їх засвоював, треба правильно харчуватися. Учасники ФУДчеленджу #HealthySchools:заради здорових і радісних школярів # 3 тиждень# ділилися рецептами національної кухні Білорусі. Кулінарні традиції білорусів – це вишуканість і витонченість, оригінальність у приготуванні страв. Характерною рисою білоруської кухні можна також вважати сильне розварювання продуктів у процесі тривалого варіння або томління, що додає багатьом стравам вигляд густої каші. Найбільш часто використовуються в білоруській кухні різні види борошна, в тому числі, крім зернових культур, вівсяна, гречана або горохова, які часто змішуються між собою.
Салати – одні з найулюбленіших страв у білоруській культурі. Рецептом приготування білоруських салатів поділилася родина учня 7-А класу Сорочана Сергія.
Використання фаршо- і пюреподібних мас з м’яса, риби, картоплі дало білоруській кухні більшість картопляних страв ( фляки, моканина, вантробки, деруни, цибрики). Русова Вікторія, учениця 4-А класу, надала майстер-клас із приготування «Білоруських драників», Кос Денис, учень 4-А класу, рецептом «Калдунів», Коломієць Мілана, учениця 8-Б класу, - «Клюскі».
Відео майстер-класи із приготування перших страв на фестивалі представили Лазоренко Вероніка, (4-А) та Галайчук Вероніка (2-А).
Серед випічки популярні млинці, печиво. У багатьох стравах поєднані важливі для організму людини білки, жири та вуглеводи у правильних пропорціях, хоча більшість із них містять пшеничне борошно, що є наслідком збільшення ваги тіла. Смакували картопляну бабку, білоруські деруни. Рецепт традиційних білоруських галушок у супі з курячим м’ясом запропонувала родина Забродіна Миколи, учня 2-А класу. Картопляну бабку готувала родина учениці 3-Б класу Ярошенко Ганни. Рецептом млинців поділилася родина Бобрович Варвари (7-А), а Онищеко Валерія(7-А) - рецептом «Дзьмухауци».
На десерт сім’я Савенко Сіми, учениці 5-А класу, поділилася рецептом білоруських маківок. Смакували випічкою «хмиз». Русов Артем, учень 6-А класу, представив на фестивалі процес приготування печених яблук з брусицею.
Доступні інгредієнти білоруської кулаги, солодкої страви із свіжих і заморожених ягід, що нагадує кисіль.
Серед напоїв - білоруський квас, який швидко вгамує спрагу та є енергетично цінним напоєм, низькокалорійним, покращує травлення і засвоєння важких продуктів. Різні рецепти приготування були запропоновані господинями. Коргун Карина, учениця 8-А класу, презентувала відеоматеріал приготування білоруського квасу із чорного житнього хліба, родзинок, цукру, лимона, води; Поляк Анастасія, учениця 10 класу, - морс із журавлини. Рецепт старовинного східнослов’янського напою «збитень», який готують з меду, трав, прянощів запропонувала сім’я Лісного Антона, учня 9-А класу та родина Шапрана Іллі, учня 9-Б класу.
Майже кожна родина на ІІІ тижні Фуд челенджу готувала страви білоруської кухні. Відгуки були різні: частина учнів порівняли деякі страви з українськими, старшокласникам здалося, що борошняна випічка дуже калорійна, а м’ясні страви містять багато жирів, що шкодить організму. Головна відмінність білоруських страв від інших слов’янських полягає в самому процесі обробки продукті, в досить тривалому, що є наслідком втрати корисних вітамінів у овочах та фруктах. Десерти білоруської кухні також із завищеним вмістом цукру. А от напої - переважно із трав’яного збору, низькокалорійні, тому доречні для здорового харчування.
Цікаво. Пізнавально. Корисно. Піклуймося про своє здоров’я, дотримуємося правил здорового харчування!